Hur bygger man ett starkt team?
Stärk ditt team - med fokus på varje individs unika förmågor!
Tänk dig ett team där varje individ får utrymme att använda sina styrkor. Ett team där kollegor lyfter varandra, där kompetensen tas tillvara och där man tillsammans skapar en miljö där alla får bidra. Det låter kanske självklart – men verkligheten är ofta mer komplex.
Utmaningarna i det moderna arbetslivet
I dagens arbetsmiljö arbetar många i team som är utspridda – vissa kollegor sitter på kontor, andra jobbar hemifrån. Tiden räcker inte alltid till, och ibland springer vi åt olika håll. Det kan kännas svårt att hinna med det där viktiga arbetet med att kartlägga och utveckla teamets samlade kompetens. Men det är just här det blir extra viktigt att stanna upp och tänka strategiskt.
Varför är det viktigt att identifiera unika förmågor?
När vi känner till varandras styrkor och kompetenser skapas förutsättningar för samarbete på riktigt, vilket
leder till att:
• Arbetsuppgifter kan fördelas mer effektivt.
• Var och en känner sig sedd och uppskattad.
• Teamet blir mer självgående och lösningsorienterat.
• Engagemang och arbetsglädje ökar
Skapa en kultur där alla får bidra
Det viktigaste av allt är att bygga en kultur där det är självklart att lyfta varandra. När vi vet vad vi själva är bra på – och även ser vad andra kan – växer både individen och teamet.
Att hitta tid och struktur kan kännas utmanande, men se det som en investering. När du satsar på att synliggöra kompetens och styrkor får du tillbaka ett team som är mer samspelt, engagerat och redo att möta framtidens utmaningar tillsammans!
Gör vår teamövning, följ tipsen nedan och ladda ner vår kompetesmall för att börja kartlägga teamets kompetens:
1. Skapa forum för reflektion och samtal
Boka in regelbundna teammöten – gärna digitalt om ni inte ses fysiskt – där fokus inte ligger på uppföljning av uppgifter, utan på reflektion. Ställ frågor som: "Vad tycker du är roligast i ditt arbete?" eller "Vad är du riktigt bra på?"
Den typen av samtal ger insikt om både synliga och dolda styrkor.
2. Använd enkla verktyg för kompetenskartläggning
Det behöver inte vara avancerat. En gemensam digital matris eller ett delat dokument där alla får skriva in sina färdigheter, erfarenheter och intressen kan vara en bra start. Komplettera med samtal i grupp där varje kollega får berätta mer om sin kompetens.
3. Lyft fram och använd kompetensen aktivt
När du vet vad teamet kan – använd det och utgå från kompetensmallen! Behöver någon hjälp med ett projekt? Finns det någon i teamet som har just den erfarenheten? Låt teamets samlade kunskap bli en levande resurs!
Lycka till!
Hur når man dit?
Har du frågor eller vill ha stöttning med att stärka ditt team? Tveka inte att höra av dig till oss
Amanda Grönvall:
amanda.gronvall@burefjord.se